Intrebari frecvente

Ce este good.bee Credit?

Suntem o institutie financiara non-bancara, ce ofera micro-imprumuturi pentru desfasurarea si dezvoltarea afacerilor. gbC nu este o banca din acest motiv principala sa activitate este de acordare credite, neputand derula operatiunile specifice unei banci, cum ar fi: deschidere de conturi, emitere de carduri, creare de depozite bancare, etc.

Ce tipuri de credite ofera good.bee Credit?

Oferim credite pentru:

  • capital de lucru, menite sa sustina desfasurarea zilnica a activitatii economice;
  • credite de investitii, destinate investitiilor dezvoltarii afacerii;
  • credite de refinantare – preluarea creditelor de la alte entitati in conditii avantajoase pentru clienti.

Asadar, creditele gbC nu sunt destinate nevoilor personale sau de consum ale persoanelor fizice, ci doar activitatilor economice generatoare de profit.

Cui ii este adresat creditul good.bee Credit?

Ne adresam intreprinzatorilor atat din zonele rurale cat si urbane care deruleaza activitati economice generatoare de venituri. Printre clientii nostri se numara producatori agricoli, mici fermieri, PFA-uri (Persoane Fizice Autorizate), II-uri (Intreprinderi Individuale) si IF-uri (Intreprinderi Familiale) sau SRL-uri.

Cum pot accesa un credit good.bee Credit?

Accesarea unui credit gbC se poate face intr-un mod simplu si rapid. Daca sunteti interesati de un credit gbC, puteti sa luati legatura cu unul dintre consultantii nostri de creditare de la biroul cel mai apropiat de locul de desfasurare a activitatii dvs (aveti aici lista cu sucursalele noastre din Romania), iar acestia va vor vizita la locul desfasurarii activitatii pentru a va prelua solicitarea si pentru a colecta informatiile necesare. In urma evaluarii pe baza metodologiei gbC, se stabileste eligibilitatea dumneavoastra si se completeaza documentele necesare.

La ce se refera flexibilitatea care caracterizeaza micro-finantarile oferite de good.bee Credit?

Flexibilitatea noastra este reflectata in perioada de gratie si in graficul de rambursare. Acestea sunt stabilite inca de la inceputul discutiilor alaturi de client, luandu-se in considerare tipul de afacere, sezonalitatea specifica activitatii, veniturile clientilor, valoarea creditelor etc, astfel incat sa se creeze un scenariu realist pentru client, pentru a evita dificultatile in viitor. Ratele de rambursare pot fi adaptate pe parcursul unui an, conform fluxului de numerar al clientului. In plus, flexibilitatea noastra implica si acceptarea rambursarii in avans a creditului.

Consultanta oferita de good.bee Credit in clipa acordarii creditului este un serviciu distinct oferit contra cost?

Consultanta oferita clientilor inainte de acordarea creditului dar si pe parcursul colaborarii este gratuita si reprezinta un serviciu suport pentru creditare. Fiind ghidati de principii etice, ne implicam in consultanta pentru ca ne dorim sa fim alaturi de clientii nostri si sa ii orientam in luarea unor decizii informate, sigure si prudente. Astfel, parcurgem alaturi de clientii nostri primii pasi in educatia lor financiara, explicand termenii si procedurile specifice domeniului financiar. Sprijinim clientii in compunerea unui plan de afaceri si in realizarea unei analize economico-financiare a initiativelor lor.

Ce garantii sunt eligibile? De exemplu, terenurile agricole/plantatiile sunt acceptate?

Flexibilitatea gbC se reflecta si in cerintele noastre in ceea ce priveste garantiile. Acestea se stabilesc in functie de specificul fiecarei activitati, astfel incat pot fi acceptate drept garantie toate bunurile care se folosesc in activitatea economica sau bunurile personale ale intreprinzatorilor/administratorilor/ asociatilor.

Din experienta noastra vasta, stim ca in microfinantare valoarea morala a garantiilor excede valoarea materiala. De aceea, acceptam drept garantie animale, utilaje si terenuri agricole, ferme sau case din mediul rural (proprietatile imobiliare avand nevoie de cadastru si intabulare).

Ce inseamna, mai exact, „perioada de gratie de maximum noua luni pe an”?

Pe parcursul derularii perioadei de gratie clientul nu plateste nimic, nici dobanda si nici principal.

Stim cat de importanta este perioada de gratie pentru majoritatea clientilor nostri din zona rurala. Acordam importanta perioadei de gratie deoarece sezonalitatea influenteaza mult activitatile si veniturile clientilor. Clientii care au nevoie de perioada de gratie o pot solicita consultantului nostru de credit la momentul stabilirii conditiilor de imprumut si pot beneficia de aceasta pentru maximum noua luni pe an. Aceasta se acorda in functie de specificul activitatii si de momentul in care se face finantarea.

Dobanda perceputa este fixa sau variabila?

Dobanda poate fi variabila avand in vedere duratele relativ lungi pentru acordarea creditelor si poate fi modificata doar daca apar modificari majore ale costurilor de finantare. Cu toate acestea, din dorinta de a fi alaturi de clientii nostri, facem eforturi sa nu modificam dobanda pe timpul derularii contractului de finantare. Intelegem problemele care pot fi cauzate de asemenea schimbari si nu dorim sa ingreunam situatia clientilor nostri.

Acordati si credite in euro, dolari, sau alta moneda straina, sau doar in lei?

Acordam credite exclusiv in lei, motivul principal pentru aceasta decizie fiind legat de grija noastra fata de clienti. Clientii nostri obtin venituri in lei, iar un curs instabil in cazul derularii unui credit in valuta ar insemna asumarea unui risc de creditare suplimentar.

Asigurarea afacerii este obligatorie?

Pentru a simplifica acordarea creditelor, pentru a le face mai accesibile unui numar cat mai mare de clienti si pentru a nu mari costurile totale de finantare, nu solicitam clientilor astfel de asigurari. Cu toate acestea, ii informam despre rolul si utilitatea lor.

Exista insa cazuri in care putem cere clientilor sa asigure unele bunuri aduse in garantie, fara a impune insa o anumita societate de asigurari.

Cum se face evaluarea unei cereri de credit, ce informatii sunt avute in vedere?

Evaluam cererile de creditare ale clientilor in functie de o metodologie clar stabilita, luand in considerare mai multi factori care contribuie la eligibilitatea clientului. Analizam in primul rand experienta si implicarea in afacere si viabilitatea activitatii propuse spre finantare.

Analiza temeinica are ca motivatie tot grija fata de clientii nostri, intrucat nu ne dorim sa determinam clientii sa isi asume sarcini si responsabilitati care le depasesc posibilitatile si care le-ar ingreuna activitatile. Scopul unui credit este sa sprijine dezvoltarea afacerii, si nu sa ii puna piedici, de aceea analizam temeinic, dar rapid, orice solicitare de creditare avand la baza informatiile cat mai complete si corecte furnizate de catre solicitant, in deplina cunostiinta de cauza asupra acestui aspect.

In cazul clientilor existenti, care apeleaza la noi imprumuturi, procedura este fireste mult mai simpla, intrucat deja detinem o parte din raspunsurile la intrebarile care ne intereseaza (afacerea, piata-tinta, istoricul de creditare etc).

Cum se acorda creditele?

Trebuie sa ai un cont deschis la o banca comerciala in Romania, iti recomandam BCR pentru rapiditatea efectuarii tranzactiilor, sau plata se poate face direct in contul furnizorilor tai, pe baza de facturi pro-forma.

Cum se ramburseaza ratele?

Pentru informatii suplimentare despre rambursarea ratelor accesati pagina Modalitati de plata.